|
WYSZUKAJ IMPREZĘ SYLWESTROWĄ
W górach
Nad morzem
Nad jeziorem
W mieście
Poza miastem
SYLWESTER W MIEŚCIE
W Krakowie
W Warszawie
W Zakopanem
We Wrocławiu
W Gdańsku
W Szczecinie
W Poznaniu
W Lublinie
W Rzeszowie
W Katowicach
W Łodzi
W Kielcach
W Bydgoszczy
W Białymstoku
W Olsztynie
W Opolu
W Zielonej Górze
W Częstochowie
SYLWESTER ZA GRANICĄ
Na Słowacji
W Czechach
Na Węgrzech
W Austrii
W Niemczech
W Anglii
We Włoszech
We Francji
W Hiszpanii
W Portugalii
W Chorwacji
W Grecji
W Bułgarii
Na Malcie
Na Litwie
Na Ukrainie
W Rosji
W Skandynawii
W Europie
Na świecie
SYLWESTER W TROPIKACH
Na Cyprze
W Egipcie
W Maroku
W Tunezji
Na Wyspach Kanaryjskich
W Turcji
W Izraelu
W Jordanii
W Kenii
Na Dominikanie
Na Karaibach
Na Kubie
W Meksyku
W Brazylii
W Tajlandii
W Indiach
W Sri Lance
W Chinach
IMPREZY SYLWESTROWE - KLASYFIKACJA
Bal sylwestrowy
Bal sylwestrowy z noclegiem
Pobyt sylwestrowy
Sylwestrowa impreza specjalna
Sylwester w domu - domówka
PRZYDATNE INFORMACJE
Partner na Sylwester
Partnerka na Sylwester
Sylwester we dwoje
Sylwester dla aktywnych
Sylwester z dziećmi
Sylwester studencki
Tańce sylwestrowe i karnawałowe
Sylwester SPA & Wellness
Sylwester za granicą
Tani Sylwester
PORADY NA SYLWESTER
Drinki sylwestrowe
Potrawy sylwestrowe
Makijaż sylwestrowy
Kreacje sylwestrowe
Fryzury sylwestrowe
Moda sylwestrowa - dodatki
Savoir vivre - etykieta sylwestrowa
Jak uniknąć kaca ?
Sztuczne ognie, fajerwerki
WARTO WIEDZIEĆ
Sylwester w dawnej Polsce
Sylwester na świecie tradycje i zwyczaje
Szampan symbol sylwestrowej nocy
Sylwester w statystyce
Ciekawostki sylwestrowe
Karnawał
SYLWESTER Z PRZYMRÓŻENIEM OKA
Feng Shui na Sylwester
Horoskopy
Indywidualny horoskop urodzeniowy
Humor sylwestrowy
Wierzenia i przesądy
Sławni Sylwestrzy
Opowiadania i poezja
Mój pamiętny Sylwester
SERWISY PARTNERSKIE
|
|
TRUNKI NA SYLWESTER SZAMPAN I TAJEMNICA JEGO PRODUKCJI
SZAMPAN - SYMBOL SYLWESTROWEJ NOCY
TAJNIKI PRODUKCJI SZAMPANA cz.1
Zasady produkcji szampana, które Dom Perignon zebrał w wydanym przez siebie traktacie na ten temat, do dziś pozostały
niezmienione. Aby ten wspaniały trunek uświetnił Sylwester czy
bal karnawałowy
musi upłynąć sporo czasu. Proces produkcji szampana jest dość skomplikowany, a przebiega następująco:
Le pressurage
Wytłaczanie soku z winogron odbywa się bezpośrednio po zbiorach do specjalnych kadzi, zwanych "belons". Sok, po odstaniu,
w ciągu 4 godzin wielokrotnie wyciska się do kadzi z inoxu lub drewna. W efekcie z 4.000 kg winogron uzyskuje się 2550 l mieszanki moszczu
i soku.
Les fermentations
Fermentacja alkoholowa odbywa się w kadziach lub dębowych beczkach i trwa 3-4 tygodnie. W tym czasie cukier, dzięki drożdżom,
przekształca
się w alkohol, wyzwalając przy tym dwutlenek węgla, a wino bulgocze i hałasuje. Następnie zachodzi spontaniczna lub prowokowana fermentacja
mlekowa, w efekcie której kwas jabłkowy, pod wpływem specjalnych bakterii, przekształca się w kwas mleczny, dzięki czemu wino traci swoją
kwaśność. Potem następuje klaryfikacja i filtrowanie wina. Obecnie proces ten odbywa się przy użyciu morskich mikroorganizmów lub filtrów
papierowych, a dawniej używano żelatyny, białka jaj, kredy. Jeżeli fermentację wtórną przeprowadzono nie w butelce, tylko w zbiorniku, to
takie wina na etykiecie mają napis „Vin mousseux produit en cuve close” . Metoda kadziowa jest mniej pracochłonna, więc i cena
trunku jest umiarkowana - w Polsce ich ceny zaczynają się już od 20-50 złotych za butelkę. Natomiast butelka wina musującego
otrzymanego metodą „prawdziwej” szampanizacji jest dużo droższa, trzeba za nią zapłacić co najmniej 180-200 złotych.
Jeszcze droższe są szampany rocznikowe, które powstają z winogron ze szczególnie udanych zbiorów, i kosztują od około 300-400 złotych, a na
ich etykietach widnieją określenia: prestige cuvee lub tete de cuve.
L’assemblage ou la realisation de la cuvee
Łączenie win polega na mieszaniu win pochodzących z różnych terytoriów
Francji,
różnych sadzonek i różnych lat. Ten proces trwa od lutego do kwietnia, maksymalnie do pięciu miesięcy. Jest to okres, w czasie którego
znawcy win degustują wina.
Le tirage
Utaczanie odbywa się wiosną i jest to rozlewanie wina do butelek. Dodaje się wtedy likieru o zawartości 24g cukru w 1 litrze i drożdży,
pod wpływem których cukier, fermentując, emituje dwutlenek węgla. Butelki zamyka się tzw. kapsułą w koronie...
>>więcej
Powrót
|
|
SZCZEGÓLNIE POLECAMY OFERTY SYLWESTROWE
Drinki i koktajle na Sylwester
Jak uniknąć kaca ?
Catering na Sylwester i Karnawał
Potrawy sylwestrowe
Jak przygotować Sylwester w domu ?
Tańce latynoskie - nie tylko z gwiazdami
Zespól muzyczny, DJ zagra na Sylwester
Dowóz i odbiór osób w Święta i Sylwester
|
|