
|
WYSZUKAJ IMPREZĘ SYLWESTROWĄ

W górach

Nad morzem

Nad jeziorem

W mieście

Poza miastem

SYLWESTER W MIEŚCIE

W Krakowie

W Warszawie

W Zakopanem

We Wrocławiu

W Gdańsku

W Szczecinie

W Poznaniu

W Lublinie

W Rzeszowie

W Katowicach

W Łodzi

W Kielcach

W Bydgoszczy

W Białymstoku

W Olsztynie

W Opolu

W Zielonej Górze

W Częstochowie

SYLWESTER ZA GRANICĄ

Na Słowacji

W Czechach

Na Węgrzech

W Austrii

W Niemczech

W Anglii

We Włoszech

We Francji

W Hiszpanii

W Portugalii

W Chorwacji

W Grecji

W Bułgarii

Na Malcie

Na Litwie

Na Ukrainie

W Rosji

W Skandynawii

W Europie

Na świecie

SYLWESTER W TROPIKACH

Na Cyprze

W Egipcie

W Maroku

W Tunezji

Na Wyspach Kanaryjskich

W Turcji

W Izraelu

W Jordanii

W Kenii

Na Dominikanie

Na Karaibach

Na Kubie

W Meksyku

W Brazylii

W Tajlandii

W Indiach

W Sri Lance

W Chinach

IMPREZY SYLWESTROWE - KLASYFIKACJA

Bal sylwestrowy

Bal sylwestrowy z noclegiem

Pobyt sylwestrowy

Sylwestrowa impreza specjalna

Sylwester w domu - domówka

PRZYDATNE INFORMACJE

Partner na Sylwester

Partnerka na Sylwester

Sylwester we dwoje

Sylwester dla aktywnych

Sylwester z dziećmi

Sylwester studencki

Tańce sylwestrowe i karnawałowe

Sylwester SPA & Wellness

Sylwester za granicą

Tani Sylwester

PORADY NA SYLWESTER

Drinki sylwestrowe

Potrawy sylwestrowe

Makijaż sylwestrowy

Kreacje sylwestrowe

Fryzury sylwestrowe

Moda sylwestrowa - dodatki

Savoir vivre - etykieta sylwestrowa

Jak uniknąć kaca ?

Sztuczne ognie, fajerwerki

WARTO WIEDZIEĆ

Sylwester w dawnej Polsce

Sylwester na świecie tradycje i zwyczaje

Szampan symbol sylwestrowej nocy

Sylwester w statystyce

Ciekawostki sylwestrowe

Karnawał

SYLWESTER Z PRZYMRÓŻENIEM OKA

Feng Shui na Sylwester

Horoskopy

Indywidualny horoskop urodzeniowy

Humor sylwestrowy

Wierzenia i przesądy

Sławni Sylwestrzy

Opowiadania i poezja

Mój pamiętny Sylwester

SERWISY PARTNERSKIE

|

|
TRUNKI NA SYLWESTER SZAMPAN I TAJEMNICA JEGO PRODUKCJI


SZAMPAN - SYMBOL SYLWESTROWEJ NOCY
TAJNIKI PRODUKCJI SZAMPANA cz.1
Zasady produkcji szampana, które Dom Perignon zebrał w wydanym przez siebie traktacie na ten temat, do dziś pozostały
niezmienione. Aby ten wspaniały trunek uświetnił Sylwester czy
bal karnawałowy
musi upłynąć sporo czasu. Proces produkcji szampana jest dość skomplikowany, a przebiega następująco:
Le pressurage
Wytłaczanie soku z winogron odbywa się bezpośrednio po zbiorach do specjalnych kadzi, zwanych "belons". Sok, po odstaniu,
w ciągu 4 godzin wielokrotnie wyciska się do kadzi z inoxu lub drewna. W efekcie z 4.000 kg winogron uzyskuje się 2550 l mieszanki moszczu
i soku.

Les fermentations
Fermentacja alkoholowa odbywa się w kadziach lub dębowych beczkach i trwa 3-4 tygodnie. W tym czasie cukier, dzięki drożdżom,
przekształca
się w alkohol, wyzwalając przy tym dwutlenek węgla, a wino bulgocze i hałasuje. Następnie zachodzi spontaniczna lub prowokowana fermentacja
mlekowa, w efekcie której kwas jabłkowy, pod wpływem specjalnych bakterii, przekształca się w kwas mleczny, dzięki czemu wino traci swoją
kwaśność. Potem następuje klaryfikacja i filtrowanie wina. Obecnie proces ten odbywa się przy użyciu morskich mikroorganizmów lub filtrów
papierowych, a dawniej używano żelatyny, białka jaj, kredy. Jeżeli fermentację wtórną przeprowadzono nie w butelce, tylko w zbiorniku, to
takie wina na etykiecie mają napis „Vin mousseux produit en cuve close” . Metoda kadziowa jest mniej pracochłonna, więc i cena
trunku jest umiarkowana - w Polsce ich ceny zaczynają się już od 20-50 złotych za butelkę. Natomiast butelka wina musującego
otrzymanego metodą „prawdziwej” szampanizacji jest dużo droższa, trzeba za nią zapłacić co najmniej 180-200 złotych.
Jeszcze droższe są szampany rocznikowe, które powstają z winogron ze szczególnie udanych zbiorów, i kosztują od około 300-400 złotych, a na
ich etykietach widnieją określenia: prestige cuvee lub tete de cuve.

L’assemblage ou la realisation de la cuvee
Łączenie win polega na mieszaniu win pochodzących z różnych terytoriów
Francji,
różnych sadzonek i różnych lat. Ten proces trwa od lutego do kwietnia, maksymalnie do pięciu miesięcy. Jest to okres, w czasie którego
znawcy win degustują wina.
Le tirage
Utaczanie odbywa się wiosną i jest to rozlewanie wina do butelek. Dodaje się wtedy likieru o zawartości 24g cukru w 1 litrze i drożdży,
pod wpływem których cukier, fermentując, emituje dwutlenek węgla. Butelki zamyka się tzw. kapsułą w koronie...
>>więcej
Powrót
| 
|
SZCZEGÓLNIE POLECAMY OFERTY SYLWESTROWE


Drinki i koktajle na Sylwester
Jak uniknąć kaca ?
Catering na Sylwester i Karnawał
Potrawy sylwestrowe
Jak przygotować Sylwester w domu ?
Tańce latynoskie - nie tylko z gwiazdami
Zespól muzyczny, DJ zagra na Sylwester
Dowóz i odbiór osób w Święta i Sylwester
| 
|