|
WYSZUKAJ IMPREZĘ SYLWESTROWĄ
W górach
Nad morzem
Nad jeziorem
W mieście
Poza miastem
SYLWESTER W MIEŚCIE
W Krakowie
W Warszawie
W Zakopanem
We Wrocławiu
W Gdańsku
W Szczecinie
W Poznaniu
W Lublinie
W Rzeszowie
W Katowicach
W Łodzi
W Kielcach
W Bydgoszczy
W Białymstoku
W Olsztynie
W Opolu
W Zielonej Górze
W Częstochowie
SYLWESTER ZA GRANICĄ
Na Słowacji
W Czechach
Na Węgrzech
W Austrii
W Niemczech
W Anglii
We Włoszech
We Francji
W Hiszpanii
W Portugalii
W Chorwacji
W Grecji
W Bułgarii
Na Malcie
Na Litwie
Na Ukrainie
W Rosji
W Skandynawii
W Europie
Na świecie
SYLWESTER W TROPIKACH
Na Cyprze
W Egipcie
W Maroku
W Tunezji
Na Wyspach Kanaryjskich
W Turcji
W Izraelu
W Jordanii
W Kenii
Na Dominikanie
Na Karaibach
Na Kubie
W Meksyku
W Brazylii
W Tajlandii
W Indiach
W Sri Lance
W Chinach
IMPREZY SYLWESTROWE - KLASYFIKACJA
Bal sylwestrowy
Bal sylwestrowy z noclegiem
Pobyt sylwestrowy
Sylwestrowa impreza specjalna
Sylwester w domu - domówka
PRZYDATNE INFORMACJE
Partner na Sylwester
Partnerka na Sylwester
Sylwester we dwoje
Sylwester dla aktywnych
Sylwester z dziećmi
Sylwester studencki
Tańce sylwestrowe i karnawałowe
Sylwester SPA & Wellness
Sylwester za granicą
Tani Sylwester
PORADY NA SYLWESTER
Drinki sylwestrowe
Potrawy sylwestrowe
Makijaż sylwestrowy
Kreacje sylwestrowe
Fryzury sylwestrowe
Moda sylwestrowa - dodatki
Savoir vivre - etykieta sylwestrowa
Jak uniknąć kaca ?
Sztuczne ognie, fajerwerki
WARTO WIEDZIEĆ
Sylwester w dawnej Polsce
Sylwester na świecie tradycje i zwyczaje
Szampan symbol sylwestrowej nocy
Sylwester w statystyce
Ciekawostki sylwestrowe
Karnawał
SYLWESTER Z PRZYMRÓŻENIEM OKA
Feng Shui na Sylwester
Horoskopy
Indywidualny horoskop urodzeniowy
Humor sylwestrowy
Wierzenia i przesądy
Sławni Sylwestrzy
Opowiadania i poezja
Mój pamiętny Sylwester
SERWISY PARTNERSKIE
|
|
TRUNKI NA SYLWESTER SZAMPAN I TAJEMNICA JEGO PRODUKCJI
SZAMPAN - SYMBOL SYLWESTROWEJ NOCY
TAJNIKI PRODUKCJI SZAMPANA cz.2
La prise de mousse
Wychwytywanie piany zachodzi, gdy butelki leżakują w piwnicach w temperaturze 10-12ºC w pozycji horyzontalnej przez 6 miesięcy.
Wtedy też powstają w szampanie „bąbelki”, czyli dwutlenek węgla. Im proces ten przebiega spokojniej i
dłużej, tym drobniejsze są pęcherzyki gazu w produkcie finalnym.
Le remuage,
Le degorgement
Po zakończeniu dojrzewania wina przez następnych 4-5 tygodni manipuluje się butelką, potrząsając nią około 40 razy w taki sposób, by postawić
ją szyjką w dół i by do szyjki spłynęły wszystkie niepożądane resztki. Potem następuje tzw. oczyszczanie gardła. Szyjki butelek zanurza się
w kąpieli solankowej i zamraża do -20ºC. Z osadów i martwych drożdży tworzy się lodowy korek, który po energicznym otwarciu butelki
pod wpływem ciśnienia panującego wewnątrz jest wystrzeliwany.
Le dosage
Potem szampan podlega procesowi dozowania, podczas którego każdą butelkę dopełnia się cukrem trzcinowym i szampanem z tych
samych zbiorów. W zależności od zawartości cukru w 1 litrze otrzymuje się różne rodzaje szampana:
Ze względu na stopień musowania wyróżnia się:
Po dozowaniu butelkę szampana zamyka się korkiem i odrutowuje. Przez następne 3-4 miesiące wino odpoczywa w piwnicy, zanim po naklejeniu
etykiety - może trafić do sprzedaży i uświetniać
imprezy sylwestrowe.
Są szampany, które powstają około 10 lat, innym wystarcza kilka miesięcy. Szampan różowy może powstać na dwa sposoby:
przez dodanie wina czerwonego odmiany szampańskiej do szampana białego lub przez wyciskanie moszczu z całych owoców o czarnej skórce.
Powrót
|
|
SZCZEGÓLNIE POLECAMY OFERTY SYLWESTROWE
Drinki i koktajle na Sylwester
Jak uniknąć kaca ?
Catering na Sylwester i Karnawał
Potrawy sylwestrowe
Jak przygotować Sylwester w domu ?
Tańce latynoskie - nie tylko z gwiazdami
Zespól muzyczny, DJ zagra na Sylwester
Dowóz i odbiór osób w Święta i Sylwester
|
|